Chlebek w dwóch wersjach

DWIE WERSJE CHLEBKA 


Składniki:

  • 550 g mąki pełnoziarnistej lub 500 g mąki owsianej
  • 7 g suchych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 płaska łyżka soli
  • 50 g oleju
  • 300 ml letniej wody do mąki pełnoziarnistej
  • 400 ml( lub więcej jeżeli to konieczne )do mąki owsianej




Przygotowanie:


Mąkę połączyć z drożdżami, olejem, solą, cukrem oraz letnią wodą. Zagnieść ciasto. Powinno być miękkie i elastyczne. Pod koniec wyrabiania ciasto powinno jedynie delikatnie lepić się do dłoni.

Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć bawełnianą szmatką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, w ciepłym miejscu.Wyrośnięte ciasto zagnieść krótko jeszcze raz, uformować w podłużny bochenek i przełożyć do formy o wymiarach 30 cm x 10 cm. Formę wcześniej wysmarować np. olejem.


Chleb pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut, lub do czasu gdy chleb urośnie do brzegów formy.




Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni C, program „góra + dół”.

Chleb wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut w temperaturze 220 stopni C, następnie temperaturę zmniejszyć do 200 stopni i piec jeszcze ok. 40 minut.


Pod koniec pieczenia dobrze jest chleb wyciągnąć z formy i dopiec go przez ostatnie 5 minut już bez formy, jedynie na kratce piekarnika.

Komentarze