Ciasto dyniowe
CIASTO DYNIOWE :)
- 1 1/2 szklanki puree dyniowego
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 3/4 szklanki oleju
- 3 jaja
- 1/4 szklanki brązowego cukru
Przygotowanie :
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni, bez termoobiegu.Kratkę metalową umieścić w jego środkowej części.
- Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą, solą.
- W drugiej, większej misce wymieszać mikserem na wolnych obrotach: olej, jajka, cukier i dynę. Następnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach z mąką. Masę wyłożyć do małej foremki na ciasto, ustawić na kratce w piekarniku i piec przez 50/60 minut.
- Ciasto wyjąć z piekarnika, i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
- Podawać np. z domową nutella, marmoladą czy powidłami.
Komentarze
Prześlij komentarz