Krakersy
Chrupiące krakersy
Składniki:
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej (lub pszennej )
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- 125 ml letniej wody
- 2 łyżki oleju kokosowego
- Jako dodatek czarnuszka i sezam
- Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski . Pozostałe na sitku otręby dodać do mąki wraz z solą i proszkiem do pieczenia.
Do suchej mieszanki dodać wodę i olej. Całość zagnieść na jednolite ciasto. Owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę.
Piekarnik nastawić na temperaturę 220 C z funkcją grzania góra – dół bez termoobiegu. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Stolnicę podsypać odrobiną mąki. Ciasto rozerwać na kilka małych kawałków i rozwałkować na grubość 2 mm pociąć nożem lub wyciąć foremkami pożądany kształt. Według uznania kawałek, rozwałkowanego ciasta posypać czarnuszką lub innymi dodatkami (jasny sezam, listki bazylii ) i ponownie wałkować, aż się przykleją do krakersa.
Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 6/8 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz