Krakersy

Chrupiące krakersy


Składniki:

  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej (lub pszennej ) 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 125 ml letniej wody
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • Jako dodatek czarnuszka i sezam 



  1. Przygotowanie:

    Mąkę przesiać do miski . Pozostałe na sitku otręby dodać do mąki wraz z solą i proszkiem do pieczenia.
    Do suchej mieszanki dodać wodę i olej. Całość zagnieść na jednolite ciasto. Owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę.
    Piekarnik nastawić na temperaturę 220 C z funkcją grzania góra – dół bez termoobiegu. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
    Stolnicę podsypać odrobiną mąki. Ciasto rozerwać na kilka małych kawałków i rozwałkować na grubość 2 mm pociąć nożem lub wyciąć foremkami pożądany kształt. Według uznania kawałek, rozwałkowanego ciasta posypać czarnuszką lub innymi dodatkami (jasny sezam, listki bazylii ) i ponownie wałkować, aż się przykleją do krakersa.
    Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 6/8 minut.


Komentarze