Krem z Dyni
Zupa krem z Dyni
Składniki:
- 1 mała dynia Hokkaido (do 1 kg)
- 1 ziemniak
- 2 średnie marchewki
- 1 litr bulionu
- 1 mała cebula
- sok z połowy cytryny
- ½ łyżeczki zmielonego imbiru w proszku
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cukier
- jogurt naturalny lub śmietana, pestki dyni do dekoracji
Przygotowanie :
Dynię dokładnie umyć, przekroić na pół, oczyścić z pestek i włókien. Następnie pokroić w kostkę razem ze skórką.
Ziemniaka , marchewki i cebulę , obrać i pokroić w kostkę.
Wszystko ugotować na bulionie do miękkości.
Zupę zmiksować blenderem na krem.
Doprawić sokiem z cytryny, imbirem, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i szczyptą cukru.
Wyłożyć na talerze , udekorować kleksem z jogurtu/śmietany i posypać pestkami dyni.
Komentarze
Prześlij komentarz