Krem z Dyni

Zupa krem z Dyni 


Składniki:
  • 1 mała dynia Hokkaido (do 1 kg)
  • 1 ziemniak
  • 2 średnie marchewki
  • 1 litr bulionu
  • 1 mała cebula
  • sok z połowy cytryny
  • ½ łyżeczki zmielonego imbiru w proszku 
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cukier
  • jogurt naturalny lub śmietana, pestki dyni  do dekoracji

Przygotowanie : 
Dynię dokładnie umyć, przekroić na pół, oczyścić z pestek i włókien. Następnie pokroić w kostkę razem ze skórką.

Ziemniaka , marchewki i cebulę , obrać i pokroić w kostkę.
Wszystko  ugotować na bulionie do miękkości.
Zupę zmiksować  blenderem na krem.

Doprawić sokiem z cytryny, imbirem, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i szczyptą cukru.

Wyłożyć na talerze , udekorować kleksem z jogurtu/śmietany i posypać pestkami dyni.

Komentarze